Bij mannen ziet angst er vaak anders uit

Wetenschap
vrijdag, 02 augustus 2019 om 11:10
26291678 m
Wanneer een man boos uit zijn dak gaat over iets dat onbeduidend lijkt, lijkt hij misschien gewoon een eikel. Maar hij kan bang zijn.
Angstproblemen kunnen er bij mannen anders uitzien dan bij vrouwen. Er is een toenemende erkenning onder psychologen dat mannen vaker klagen over hoofdpijn, slaapproblemen en spierpijn met angst als bron. Ze gebruiken vaker alcohol en drugs om met angst om te gaan, dus wat op een drankprobleem lijkt, kan eigenlijk een angststoornis zijn. En angst bij mannen manifesteert zich vaak als woede.
Bange "mannen kunnen razend lijken, maar eigenlijk zijn ze bang", zegt Kevin Chapman, klinisch psycholoog in Louisville, tegen de Wall Street Journal. "Agressie is sociaal aanvaardbaar voor veel mannen, angst niet."
Studies hebben aangetoond dat ongeveer een op de vijf mannen (en ongeveer een op de drie vrouwen) tijdens hun leven een angststoornis heeft. Maar psychologen denken dat angst bij mannen wordt onderschat.
Dit is zorgwekkend vanwege het verband tussen angst en zelfmoord. Depressie wordt het sterkst geassocieerd met suïcidale gedachten, maar depressie leidt feitelijk niet vaak tot suïcidale handelingen, volgens een onderzoek van de Harvard Medical School. Angststoornissen, middelenmisbruik en gedragsstoornissen leiden veel vaker tot zelfdoding. In Nederland zijn twee van de drie doden door zelfdoding man. Angst zou daar de verklaring voor kunnen zijn.
"Mensen die in paniek zijn en een verlangen hebben om te ontsnappen aan een situatie die zij als onverdraaglijk ervaren, kunnen kiezen voor de dood" zegt Matthew K. Nock, een professor psychologie aan Harvard en een auteur van de studie.