Waarom hebben mannen buikjes?

Het antwoord heeft te maken met hoe het lichaam vet opslaat. Wanneer mannen aankomen, is de standaard-opslagplaats de buik. Zie het als de kofferbak van een auto, zegt Dr. Zhaoping Li, directeur van het Center for Human Nutrition aan de University of California.

Net als mensen die een kofferbak laden voor een picknick in het park: "je kunt dingen daar bergen; geen probleem," zegt Li tegen Live Science.

Maar als mannen te veel eten en niet genoeg bewegen krijgen, dan zal net als een overvolle kofferbak de buikruimte opraken. Zodra een man een volle dikke buik heeft, begint het lichaam ergens anders vet op te slaan, wat buitengewoon ongezond is, zegt ze.

"Als er geen plaats meer is in de buik, begint het vet zich op te hopen in de lever, alvleesklier en spieren. Dan krijg je echte medische problemen zoals diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en hartaandoeningen."

Vrouwen hebben de neiging vet op te slaan bij hun heupen en benen, vooral hun dijen, zegt Li. Vet in deze opslagruimtes kan vrouwen de benodigde energie geven als ze zwanger zijn of borstvoeding geven, zei Li.

"Vrouwen hebben genetisch meer capaciteit om vet op te slaan" zei Li. "Dat hoort bij ons overleven."

Zodra vrouwen de menopauze bereiken, dalen hun oestrogeenspiegels. Wanneer dit gebeurt, stopt het lichaam van vrouwen met het opslaan van vet in de heupen en benen, en begint het op te slaan in de buik. Dit verklaart waarom sommige oudere vrouwen buikjes kunnen ontwikkelen, net als mannen, zegt ze.

Bron(nen):   Live Science