Aantal cruises poolgebied explodeert: grote schade aan natuur

Toeristen willen steeds verder en spectaculairder op reis. Een cruise naar het poolgebied is dan ook allang geen uitzondering meer. Een van 's werelds belangrijkste poolreizigers waarschuwt nu voor de explosieve groei van het aantal cruises in het Arctisch gebied. Het beschadigt de natuur en is nadelig voor de inwoners.

De Duitse avonturier Arved Fuchs zegt in de Neue Osnabrücker: "Het aantal cruiseschepen neemt toe. En hoe groter het schip, hoe groter het probleem. Voor partyboten is geen plaats op de Noordpool. Fuchs ziet hoe kleine Inuit-dorpen worden overspoeld met dagjesmensen. "Ze doen niet meer dan aapjes kijken en geven niets terug aan de bevolking. De bewoners hebben er niks aan."

Het aantal cruiseboten dat afvaart naar het arctisch gebied neemt snel toe. De reizen worden vaak in de markt gezet als 'expedities' naar 'een van de laatste afgelegen gebieden'. Toeristen kunnen zeldzame wilde dieren zien, spectaculaire natuur en zelfs smeltende ijskappen, klinkt het.

Het aantal passagiers van cruiseschepen is in tien jaar tijd gestegen van 11 miljoen per jaar naar 28,5 miljoen. De meesten zijn Duitsers en Britten, zocht Der Spiegel uit. "Reisbestemmingen kennen geen grenzen meer met mensen die op cruise gaan naar Antarctica om daar de ijskappen te zien smelten, terwijl ze nippen van hun Prosecco," schrijft Der Spiegel.

De milieubelasting van een cruiseschip is aanzienlijk becijferde het Centre for High North Logistics. Een gemiddelde passagier produceert ruim 30 liter rioolwater per dag, terwijl het schip zelf 95.000 liter aan olie-achtige troep produceert.

Bron(nen):   The Guardian