‘De beurskoersen zijn een illusie. Het wordt veel erger’

Geen categorie
woensdag, 27 mei 2020 om 7:32
gm1e52c01r301
"De gevolgen zijn ongezien. In amper acht weken tijd zijn in de Verenigde Staten ruim 21 miljoen banen vernietigd. Als we terugblikken op de gigantische tsunami van de financiële crisis in 2008, dan gingen in twee jaar tijd 'slechts' 8,7 miljoen banen verloren. Wereldwijd zien we dergelijke ontsporingen van de hele economie."
Volgens de Belgisch/Amerikaanse zakenbankier Georges Ugeux staat een ongekende economische crisis op het programma. Veel erger dan bijvoorbeeld de beurzen denken. Ugeaux (New Yorkse beurs, Harvard) tegen De Morgen: "Op dit ogenblik lijkt het erop dat de regering-Trump, de markten en de media de indruk geven dat het na corona snel weer business as usual zal worden. Ze vergissen zich schromelijk. Het is een illusie. Een droom. Wie verder kijkt ziet een enorme druk op de omzet en dus op de toekomstige winsten van de bedrijven. De huidige beurskoersen zijn dan ook stuitend, en schromelijk overgewaardeerd. Iedereen die een beetje ernstig is, weet dit. Dit is alles gebaseerd op de korte termijn."

Terugval van 25 procent

"Op een gegeven ogenblik, wellicht na een groot faillissement, zullen de markten ook wakker schieten. Ik voorzie een terugval, zeg maar een crash, met 25 procent van de markten."
"Veel beursgenoteerde ondernemingen hebben op grote schaal aandelen ingekocht op de beurs, en dan nog vaak met geleend geld. De rentes staan immers laag. Kijk naar een bedrijf als Boeing. Ze hebben hun aandeelhouders rijkelijk bediend via dividenden en nu moet de overheid, de belastingbetaler dus, bijspringen omwille van de coronacrisis. Maar ze hebben zichzelf als bedrijf wel eerst verzwakt. Vandaag is het immoreel om aandeelhouders een dividend te geven. Alles moet ingezet worden op werkgelegenheid."

Ook de techbedrijven gaan klappen krijen

"En wat het nog schrijnender maakt, is dat de markten geloven dat die technologiespelers het beter gaan doen, en zelfs garen zouden spinnen bij deze crisis. Omdat we nu veel meer gebruikmaken van hun technologie door thuiswerk? Ik dacht het niet, hoor. Die techbedrijven zijn pure dienstenbedrijven, ze dienen anderen. Maar daarvoor moeten die anderen, hun klanten, sterk in hun schoenen staan. Ook die techbedrijven zullen dus hun deel geserveerd krijgen."
"Het is de eerste keer dat we dit meemaken: een crisis in alle sectoren en in alle landen tegelijk. Dat is onvergelijkbaar. We hebben geen ervaring hiermee. Maar als we de economische indicatoren als werkloosheid, schuld en faillissementen nemen, dan weet je dat we naar een diepe recessie gaan. Om terug te komen tot op een niveau van 2019, zullen we zeker drie jaar nodig hebben. We moeten ons geen illusie maken dat de economie voor 2023 hersteld zal zijn. "
Bron(nen): De Morgen