Japan versoepelde te snel. Deel van het land kampt nu met tweede, zwaardere coronagolf

Geen categorie
donderdag, 30 april 2020 om 10:08
welingelichtekringen header 1
Japan heeft volgens experts de coronamaatregelen te snel versoepeld. Een deel van het land krijgt nu te maken met een tweede, zwaardere coronagolf.
Hokkaido, het meest noordelijke grote eiland van Japan, leek eerst een voorbeeld van hoe je het virus snel indamt. Er werd te vroeg gejuicht. Het coronavirus laait er nu weer op en de uitbraak is ernstiger dan de eerste keer. “Hopelijk zien andere landen wat er kan gebeuren als de lockdown te rap opgeheven wordt”, aldus wetenschappers.
Al op 19 maart werd de noodtoestand op het eiland, waar ruim 5 miljoen mensen wonen, opgeheven en begon het gewone leven weer. Op dit moment zijn er in een week tijd 215 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is de grootste piek tot nu toe.
“De lessen die hieruit getrokken moeten worden, zijn duidelijk”, oordeelt professor Yoko Tsukamoto. “Wacht zeker lang genoeg alvorens de maatregelen te versoepelen, zorg dat je een correct beeld hebt over het aantal besmettingen en wees bijzonder waakzaam zodra het normale leven weer op gang komt. Deins er ook niet voor terug om bij een tweede golf snel nieuwe beperkingen op te leggen.”
Bron(nen): HLN