Omtzigt bemoeide zich intensief met mondkapjesdeal Sywert

Geen categorie
door Gerard Driehuismaandag, 04 oktober 2021 om 6:27
anp 60496364
Pieter Omtzigt heeft tijdens de coronacrisis zowel premier Mark Rutte als minister voor Medische Zaken Martin van Rijn gewezen op een optie om nog eens 80 miljoen mondkapjes extra te kopen via Sywert van Lienden. Het Kamerlid hoopte zo de tekorten in de zorg te bestrijden. Hij wist niet dat zijn ex-CDA-partijgenoot inmiddels in het geheim al commerciële belangen had en uiteindelijk fors zou gaan verdienen aan de mondkapjes.
Dat ontdekte De Volkskrant. ‘Ik voel mij door Sywert van Lienden op het verkeerde been gezet, dat lijkt me duidelijk’, zegt Omtzigt, die voor het eerst reageert op zijn betrokkenheid bij de affaire, tegen de krant.
‘Ik wilde een bijdrage leveren aan een oplossing voor het tekort aan mondkapjes, met name voor de verpleeghuizen. Ik heb nadrukkelijk gevraagd of er sprake was van een non-profit initiatief en dit heeft Sywert aan mij bevestigd. Met die wetenschap heb ik de stichting van Sywert onder de aandacht gebracht van het ministerie van AZ en Van Rijn. Pas na de publicatie in de Volkskrant heb ik samen met de rest van Nederland vernomen dat het niet om een non-profit initiatief ging.’
Van Lienden heeft erkend dat Omtzigt niet op de hoogte was van zijn commerciële activiteiten.
Bron(nen): De Volkskrant