Nieuwe studie: groente en fruit verkleinen kans op kanker fors

Je denkt misschien dat die sinaasappel of kiwi niet zo belangrijk is voor je gezondheid, maar het tegendeel is waar. Wie voldoende fruit en groente eet, loopt fors minder kans op hart- en vaatziekten en kanker.

Dat komt door de flavonoïden of anti-oxidanten die er in zitten. Als je daar dagelijks 500 mg van consumeert heb je 38 procent minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten en 36 procent minder aan kanker. “De antioxidanten hebben ontstekingsremmende effecten en ze verbeteren de functie van de bloedvaten,” legt hoofdauteur Nicola Bondonno uit.

Samen met haar team analyseerde ze data van het Danish Diet, Cancer and Health’-onderzoek waarbij 53.048 mensen 23 jaar werden gevolgd. De wetenschappers van de Edith Cowan Universiteit deden nog een interessante ontdekking: het effect gold voor iedereen, maar was het sterkst bij mensen die rookten en minstens 2 alcoholeenheden per dag dronken.

“Het is bekend dat roken en veel alcohol drinken het risico op een overlijden vergroot. Dat risico zal verkleinen bij mensen die voldoende flavonoïden consumeren, maar het maakt niet alles ongedaan”, benadrukt hoofdauteur Nicola Bondonno.

Meer dan 500 mg flavonoïden is niet nodig. “Het is belangrijk om voldoende van deze antioxidanten te consumeren. Dat gaat gemakkelijk door je voedingspatroon aan te passen. Door een kop thee te drinken, een appel, een sinaasappel, 100 g bosbessen en 100 g broccoli te eten, is het klusje al geklaard”, stelt Bondonno nog.