Meer dan 9 uur per dag zitten is heel slecht voor je, maar er is ook goed nieuws

Dat de hele dag zitten niet zo goed voor je is, weten we zo langzamerhand wel, maar ja, staan is ook zo wat, als het niet nodig is. Toch strekken we beter wat vaker de benen, want wie meer dan 9,5 uur zit op een dag heeft een verhoogd risico om voortijdig te overlijden blijkt uit de nieuwste studie naar het onderwerp.

Onderzoekers van de Norwegian School of Sport Sciences in Oslo schrijven in vakblad British Medical Journal, dat mensen van middelbare leeftijd 2,5 keer sneller vroegtijdig overlijden als ze meer dan 9,5 uur zitten per dag. Dat zou blijken uit gegevens van zo’n 36.000 volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar. Even opstaan of koffie halen is onvoldoende om dat risico teniet te doen.

Maar er is ook goed nieuws: een lichte vorm van lichaamsbeweging, denk aan een wandeling, tuinieren of schoonmaken, reduceert het risico direct aanzienlijk. Mensen die regelmatig een fysieke activiteit uitvoeren hebben alweer vijf keer minder kans om voortijdig te overlijden dan mensen die helemaal niet actief zijn.

Ga na het eten dus even een blokje om, sloof je uit in de tuin of pak eens wat vaker de fiets en je bent al een heel eind.

Bron(nen):   The Independent