Vrouwen onvruchtbaar door gebruik van groeiremmers

Meisjes die dreigen heel erg lang worden - te lang volgens henzelf of hun ouders - slikken vaak een middel dat die groei remt, zodat het geen reuzen van vrouwen worden. Dat blijkt een buitengewoon slecht idee, schrijft het AD. Volgens onderzoek van het Erasmus MC en het UMC Groningen blijkt het slikken van groeiremmers, die sinds de jaren '70 door vele duizenden Nederlandse kinderen zijn gebruikt, te kunnen leiden tot ernstige vruchtbaarheidsproblemen. Meisjes wordt dan ook aangeraden onmiddellijk te stoppen met het innemen van deze middelen. Het onderzoek is gedaan onder honderden ex-gebruikers, waarbij bleek dat een op de drie vrouwen gemiddeld 40 maanden ongewild kinderloos bleef. Ruim een op de vier moest uiteindelijk een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan. Bij een op de zes vrouwen bleken de eierstokken snel te verouderen. Op hun 35ste zouden zij al voortekenen hebben van de overgang, voegt Metro toe. 'Wij zijn geschrokken van de bevindingen,' zegt onderzoeker Emile Hendriks in het AD. Duizenden kinderen slikten de groeiremmers, veelal tussen de jaren '70 en eind jaren '90. 'Vroeger werden ze verstrekt in alle ziekenhuizen, de afgelopen 10 jaar alleen nog in de academische medische centra. De vraag is afgenomen omdat lange vrouwen nu geaccepteerd zijn', zegt Hendriks. De remmers werden verstrekt aan meisjes die langer dan 1,80 meter dreigden te worden en jongens die de 1,94 meter haalden.

Bron(nen):   AD  Metro    

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. IwanovKapotjeplov

    mijn echtgenote (1,82 m) heeft deze rommel ook in haar jeugdjaren aangeboden gekregen. Nadat haar moeder de arts was blijven doorzagen over bijwerkingen, kwamen de vruchtbaarheidsproblemen ter sprake.
    O nee, daar komt niks van in, zei mams. Dat was gelijk het einde van eventuele groeiremmers. De arts in kwestie vond de reactie overdreven…

    Het rare is ook nog dat er niet om groeiremmers gevraagd is, maar de arts vond dat een meid beter niet zo lang zou worden.

Reacties niet toegestaan