Studie: bewust kinderloze mensen hebben geen spijt

Er zijn steeds meer mensen die besluiten geen kinderen te krijgen. Hun omgeving reageert nog altijd verbaasd: zul je daar geen spijt van krijgen is een veelgehoorde reactie. Het antwoord is 'nee' blijkt uit onderzoek.

Volgens de meest recente cijfers van het CBS is ongeveer een op de vijf vrouwen kinderloos. Bij 40 procent van hen is dat ongewenst. Voor de overige 60 procent is het een bewuste keus.

Hannelore Stegen van de Vrije Universiteit Brussel ondervroeg kinderloze zestigplussers. Ze noemt vier typen kinderlozen: de mensen die vinden dat er al te veel mensen op de wereld zijn, de carrièretijgers die hun werk belangrijker vinden, de mensen die geen kinderen hebben, omdat hun partner ze niet wil en de mensen die een kind zo lang hebben uitgesteld dat het er niet meer van gekomen is.

“De voordelen zijn evident”, zegt Stegen. “Mensen zonder kinderen hebben meer tijd voor hun job en hun carrière. Ze hebben een groter vrijheidsgevoel en meer vrije tijd. Anderzijds krijgen ze uit hun omgeving vaak verwijtende reacties. Blijkbaar rust er nog altijd een taboe op het bewust kiezen voor een kinderloos bestaan.”

Opvallend: mensen zonder kinderen hebben zelden of nooit spijt van hun keuze. Het zijn ook geen kinderhaters. “Integendeel: veel kinderloze mensen hebben een goede band met de kinderen van anderen, ze zijn er dikwijls actief mee bezig en voelen zich betrokken,” aldus Stegen.