Gek of gezond? Mag je je kind alleen rauwe groenten te eten geven?

Mag Bureau Jeugdzorg een jongen van 15 jaar die van zijn moeder alleen rauwe groenten te eten krijgt gedwongen uit huis halen? Jeugdzorg vindt van wel. De moeder vecht dat besluit aan. Tom Watkins is onderwerp van 2 tv-documentaires. Daarin komen artsen aan het woord die zeggen dat zijn groei en ontwikkeling ernstig achterblijven omdat hij slecht te eten krijgt. Ze vergelijken hem zelfs met ondervoede kinderen in Afrika. Zijn moeder houdt principieel vast aan  het extreme dieet omdat volgens haar vlees en gekookt eten slecht is voor haar zoon. Er zitten ongezonde antibiotica en groeihormonen in. Een kinderarts heeft aangifte gedaan wegens kindermishandeling wegens de ondervoeding. Tom is veel kleiner dan zijn meeste leeftijdgenoten. Voor Jeugdzorg is van doorslaggevend belang dat Tom niet naar een gewone school gaat. Dat staat zijn moeder niet toe. Ze zegt: '“Het is onmogelijk om een kind op de middelbare school gezond te laten eten. Tussen de middag halen ze eten uit de supermarkt of de kantine waar geen gezonde voeding te krijgen is.”' Dit is de documentaire 'Rauwer' van de NCRV: Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten. Francis Kenter, de moeder van Tom, legde bij Pauw & Witteman uit wat haar beweegt: Vier jaar geleden was er ook al een documentaire over Francis en haar zoon Tom: Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Bron(nen):   NOS  NRC  Volkskrant  

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jeffrey Pol

  Hij is 13. Ik schrok toen ik hem zag toen hier stond dat hij 15 was zoals hier stond. Neemt niet weg dat hij er jong uit ziet voor zijn leeftijd.

  • meesan

   In de documentaire vieren ze Tom zijn 15e verjaardag, dus hij is wel 15.

   (in antwoord op Jeffrey Pol)
   • dachtikalx

    Wordt zo’n kind niet een beetje wereldvreemd zonder school, vriendjes en vriendinnetjes?

    (in antwoord op meesan)
    • meesan

     Hallo dachtikalx,

     Die jongen zit op voetbal en heeft verkering. Sociale contacten kan je prima opdoen zonder school. Bovendien wordt er binnen scholen vaak gepest, een school is niet altijd een gezellige club met leuke leeftijdsgenootjes. Uit onderzoek uit de Verenigde Staten blijkt dat kinderen die thuisonderwijs krijgen net zo sociaal zijn als kinderen die naar school zijn (en het op leergebied meestal beter doen). Mijn kinderen gaan gewoon naar school hoor, maar persoonlijk heb ik niks tegen thuisonderwijs.
     Groetjes, Meesan

     (in antwoord op dachtikalx)
    • Eugenie Belinfante

     Informeer jezelf eerst eens wat beter voordat je meteen met de eeuwig oordelen de ‘vraag’ komt dachtikalx http://www.kohnstamminstituut.uva.nl/pdf_documenten/effectiviteit.pdf

     (in antwoord op dachtikalx)
 2. Karel Kritisch

  Het einige wat niet gezond is is het vestand van zijn moeder.

 3. 21-12-12 StarTime

  Jeugdzorg is zelf niet bepaald gezond.
  Er is van alles mis, dus deze beslissing zal ook wel weer onterecht zijn en nadelig voor het kind. In elk geval schadelijker dan rauwe groenten eten.
  Ik kan niet bepalen of het waar is dat gekookte groenten slecht voor hem zijn.
  Echter lukt het je niet als moeder hem voor het kwade te beschermen.

  Maar als ouder ben je natuurlijk verantwoordelijk tot je kind 18 is.
  Daarna mogen ze het zelf uitvechten met de grote boze wereld.
  Ondanks alle goed bedoelde adviezen is het koffiedik kijken wat er van hem terecht komt.
  Zijn 18de zal die wel moeiteloos halen.
  Daarna staat die er alleen voor, want dan houdt moeder de geldzuchtigen niet meer tegen.
  Om maar een voorbeeld te noemen: Hij zal zijn eigen zorgpremie moeten betalen, waarvan dat interesseert de staat niet. Zolang de verzekeraars maar verzekert zijn van hun bonussen.

  En of die dan nog genoeg overhoudt om te vreten daar ligt niemand meer wakker van.
  Hooguit hijzelf.

  Buro jeugdzorg moeten ze opheffen. Dat geeft meer ellende dan het oplevert voor de maatschappij.
  Neem nooit je eigen verantwoording, want de staat wreekt zich.

 4. Gold Forever

  Hij ziet er gezond uit, niet depressief en vooral niet ongelukkig. Aan de andere kant zijn er vele kinderen die overgewicht hebben. Maar naar te dikke kinderen kijkt niemand, hoewel dat vele malen gevaarlijker is (diabetes, hoge bloeddruk, haart- en vaatziekten etc). Denken we nou serieus dat deze jongen erbij gebaat is om bij zijn moeder weggehaald te worden? Vraag het hem zelf eens. Maar als we dit gezin uit elkaar gaan trekken, dan is onze overheid wel heel ver aan het gaan met de inmenging in het dagelijks leven.

  • meesan

   Eerder dit jaar is een gezin met kinderen met fors overgewicht onder toezicht gesteld. De ouders moesten zorgen voor sport en dieet. Na een bepaalde tijd zou gekeken worden of de kinderen afgevallen waren. Als dat niet het geval zou zijn zou overgegaan worden tot uithuisplaatsing.

   (in antwoord op Gold Forever)
 5. meesan

  Jeffrey, Tom is toch echt 15. In de documentaire vieren ze zijn 15e verjaardag.

 6. Jeffrey Pol

  Enerzijds mag je je kind niet alternatief opvoeden, want dan dreigt uit-huis-plaatsing. Anderzijds mag je wel je pedofiele neigingen loslaten op je stiefdochter en dit ook pervers vastleggen met de camera zonder dat daar gevolgen op komen te staan. Hypocrisie in dit land word me in één dag duidelijk. Zie: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3365429/2012/12/18/Zevenaarder-niet-cel-in-na-seks-met-stiefdochter-15.dhtml

  Maar ik snap het wel, mevrouw met aparte eetgewoonten is systeembedreigend omdat het de staatsopvoeding naast zich neer legt.

 7. dachtikalx

  O, ik wist niet dat hij op voetbal zat en een vriendinnetje had. Toch vind ik het een beetje raar allemaal. Ma houdt het kind van school omdat ze bang is dat iemand haar zoon iets eetbaars aanbiedt wat niet door haar is goedgekeurd. Ze denkt blijkbaar dat hij daar zelf niet over kan beslissen en wil volledige controle over haar zoon. Gister hoorde ik een stukje van de documentaire met die moeder, ik moest meteen aan Anneke Bleeker denken.

 8. mjc

  ik ben ook n gezondheids freak,rauwkost is heerlijk,ben ik helemaal met de moeder eens,ook ik prefereer op die manier te eten,toch vind ik dat ze dr kind van 15 teveel haar wil op legt,ze geeft eerst te duidelijk haar mening en dan mag tom dat bevestigen,alleen al dat ie naar engeland gestuurd word,daarvoor moet tom vriendjes en al opgeven.dat geeft al aan hoe de moeder tom in n bepaalde richting duwt. ik heb t idee dat als tom van zn moeder los komt hij in de andere richting gaat doorslaan.jammer van al haar moeite,misschien beter n middenweg te vinden,maak n groentetuintje met heerlijke aardappelen,kook ze in gefilterd water en pureer t met biologiese olijfolie en of eigenteelt fijngeraspte worteltjes erdoor.simpel voorbeeld.

 9. O. Dekker

  Jeugdzorg, in het verleden wel eens mee te doen gehad,
  lust ik wel rauw. Maar het probleem is dat die jeugdzorgers
  vol zitten met hormonen, kleurstoffen, geurstoffen, smaakstoffen,
  weekmakers, smaakversterkers, plastificeerders, stabilisatoren,
  teflon, vooroordelen, machtswellust, bedilzucht, vetzucht,
  opblaaskikkerferomonen. Niet aan te raden omdat het kannibalisme
  zou zijn, maar af te raden omdat je teveel chemisch afval binnen krijgt.
  Jeugdzorg doet er beter aan een met meneer Poot van Chipshol,
  Marcel Vervloesem en Jan Boeykens te gaan praten om echt grote
  missstanden aan te pakken, maar dan kom je al gauw aan het
  voortbestaan van de club van 18 miljard op de deksel…

Reacties niet toegestaan