Waarom een gelukkig huwelijk zo goed is voor je gezondheid

Sporten, gezond eten, niet roken, het zijn allemaal leefstijlfactoren die zorgen voor een langer leven, maar een gelukkig huwelijk is misschien wel minstens even belangrijk.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat koppels die gelukkig samenleven maar liefst 40 procent minder kans hebben op dementie. De onderzoekers van de universiteit van Stockholm en het Karolinska Instituut bestudeerden vierduizend zestigplussers en concludeerden dat sociaal isolement het risico op dementie fors verhoogt.

De wetenschappers, wiens studie in vakblad The American Journal of Geriatric Psychiatry verscheen, leggen uit dat koppels elkaar vaak stimuleren om gezond te leven waardoor de kans op dementie en andere ziekten kleiner wordt. Ze helpen elkaar met afvallen of stoppen met roken. Anderzijds bieden partners elkaar emotionele steun. Van sociaal contact en emotionele steun is bekend dat het goed is voor de gezondheid en zorgt voor een langer leven.

Juist ouderen zijn eerder eenzaam. Daar moet de overheid iets aan doen vindt de Belgische geluksprofessor Lieven Annemans. “Investeren in het bestrijden van eenzaamheid en werken aan kwalitatieve relaties is essentieel. Daar kunnen we zelf aan werken, maar hier is ook een belangrijke rol weggelegd voor de politiek. In het Verenigd Koninkrijk heeft men zelfs een Minister voor Eenzaamheid aangesteld. Een duidelijk signaal”, aldus de professor.