Inbeelding: “0,5% is glutenintolerant, maar 30% denkt dat hij het is”

De Belgische topdokter Danny De Looze is professor maag- en darmziekten aan het UZ Gent en maakt in zijn boek 'Gluten, lactose en co' korte metten met nonsens en halve waarheden over voeding, spijsvertering en stoelgang. Vooral de hype rond gluten moet het ontgelden. Heel erg weinig mensen hebben volgens hem baat bij een glutenvrij dieet en heel veel mensen beelden zich dat in.

"Voor de mensen met een echte glutenovergevoeligheid, en dat is ongeveer 1 op 200, is het grote aanbod van glutenvrije producten natuurlijk heel goed nieuws. Vroeger vond je nooit deftige producten, vandaag de dag kunnen ze eten zoals iedereen," zegt De Looze tegen Radio2.

Studies uit 2017 brachten wel aan het licht dat onnodig glutenvrij eten geen goed idee is. "Intussen zijn er studies die aantonen dat mensen die glutenvrij eten zonder een echte aanleiding, méér risico lopen op hart- en vaatziektes. In voedingsproducten zonder gluten zitten meer suikers en meer vetten, en het gevolg is dan heel logisch: meer kans op hart- en vaatziektes."

Bron(nen):   Radio2