Te veel zitten kan de vorm van je hart veranderen

Zitten is slecht en we doen het veel te veel, zover zijn we al, maar wist je dat het zelfs de vorm van je hart kan veranderen?

Voor een studie, die in vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) verscheen, bekeken onderzoekers met een echografie het hart van meer dan 160 volwassen mannen. Er waren vier groepen: langeafstandslopers, American Football-spelers, inheemse boeren, die veel hardlopen en mensen die de hele dag zitten.

Wat bleek? De langeafstandslopers en de boeren hadden langere hartkamers en dunnere wanden, waardoor ze langer kunnen rennen. De harten van de amateur-footballers en vooral die van de zitters hadden dikkere hartkamerwanden en kortere, bredere hartkamers. Hun harten waren dus ronder van vorm.

De onderzoekers concluderen dat de mannen met de sedentaire levensstijl hun rondere hartvorm hebben gekregen door een gebrek aan beweging. Dat zou schadelijk kunnen zijn en de kans op hypertensie en hart- en vaatziekten kunnen vergroten, aldus de wetenschappers.