Wetenschappers: waarschuwing op elke afzonderlijke sigaret veel effectiever

Wetenschappers hebben een nieuwe manier bedacht om roken tegen te gaan: een nare boodschap op elke sigaret afzonderlijk.

Het aantal rokers daalde een aantal jaar op rij, maar de laatste tijd is de daling gestagneerd. Om het roken verder terug te dringen willen wetenschappers nu op elke afzonderlijke sigaret een tekst drukken als: 'Roken is dodelijk' of 'Roken veroorzaakt longkanker'.

Onderzoekers van de James Cook universiteit van Queensland in Australië vroegen 2.000 rokers en niet-rokers naar de effectiviteit van een waarschuwende boodschap op pakjes en op sigaretten afzonderlijk. Vooral dat laatste had een groot shock-effect, zo bleek.

“De kwaliteit en de duidelijkheid van de informatie die we hebben, is belangrijk voor jongeren. Zij zijn namelijk vaak de target groep van tabaksproducenten”, vertelt onderzoeker Aaron Drovandi, aan The Independent.

Het meest succesvol bleken teksten over gezondheid en over de prijs. Een expliciete boodschap dat roken 7.000 euro per jaar kost werkt bijvoorbeeld goed, net als het aantal minuten dat je leven korter wordt door roken.

Of de waarschuwingsboodschappen echt worden ingevoerd, is niet bekend.

Sigaret
Foto: James Cook University

Bron(nen):   The Independent