Waarom een hond zo goed is voor je gezondheid

Een hond kan niet alleen je beste vriend zijn, hij is ook nog eens goed voor je gezondheid. Vooral je hart vaart wel bij de aanwezigheid van de trouwe viervoeter. Belangrijkste verklaring is dat een hond je tot lichaamsbeweging dwingt.

Volgens twee studies die in Circulation verschenen hebben hondenbezitters 24 procent minder kans om voortijdig te overlijden. De kans op hart- en vaatziekten is zelfs 31 procent kleiner. Mensen die een hartaanval krijgen, hebben bovendien 65 procent minder risico om daaraan te overlijden als ze een hond hebben.

De meta-analyse in het vakblad van de Amerikaanse Hartstichting omvatte data van meer dan 3,8 miljoen mensen uit de VS, Canada, Scandinavië, Nieuw-Zeeland, Australië en het Verenigd Koninkrijk.

"Onze bevindingen tonen aan dat een hond hebben verband houdt met langer leven”, vertelt Caroline Kramer, assistent-professor geneeskunde aan de Universiteit van Toronto. “Hondenbezit werd in voorgaande onderzoeken gelinkt aan toegenomen fysieke beweging, lagere bloeddruk en een beter cholesterol. Bijgevolg is de conclusie dat mensen die honden hebben langer leven niet onverwacht.”

Vooral alleenstaanden hebben veel baat bij een hond, blijkt uit een tweede studie. “We weten dat sociaal isolement een grote risicofactor is voor gezondheidsproblemen en vroegtijdig overlijden”, zegt Tove Fall, professor aan de Uppsala-universiteit in Zweden. “Bovendien is een hond een goede motivatie om in beweging te komen, wat een belangrijke factor is voor een goede fysieke en mentale gezondheid.”