13 tekenen dat je niet zo gezond bent als je denkt

Je leeft best gezond, doet je best om elke avond groente te eten, brengt eens een bezoekje aan de sportschool en drinkt met mate. Je voelt je fit en sterk. En dat ben je waarschijnlijk ook. Of toch niet? Dit zijn 13 signalen die er mogelijk op wijzen dat je minder gezond bent dan je denkt.

 1. Je nagels veranderen
  "Veranderingen in je vingernagels kunnen wijzen op een ongezonde leefstijl," zegt assistent-professor geneeskunde Peter Bidey. "Het kan ook een signaal zijn dat er iets mis is met je bloedsomloop of andere interne systemen."
 2. Wondjes genezen langzaam
  Als je het idee hebt dat kleine wondjes trager genezen dan normaal dan kan dat betekenen dat je een tekort aan vitamine D hebt.
 3. Je voelt je neerslachtig
  Voel je je down of somber dan kan dat eveneens komen door een vitamine D-tekort.
 4. Je haar is droog en breekbaar
  Onderzoekers toonden in 2017 aan dat droog en breekbaar haar samenhangt met een slecht eetpatroon. Het kan wijzen op tekorten aan zink, ijzer, selenium en vitamine D. Heb je last van haaruitval dan kan het zijn dat je ook te weinig eiwitten eet.
 5. Je zweet veel
  Uit onderzoek onder 2.000 hartpatiënten bleek dat 54 procent van hen last had van overmatig zweten voordat ze hartproblemen kregen. Zweet je vooral 's nachts meer dan normaal dan kan dat er ook op duiden dat er iets mis is met je gezondheid.
 6. Je toiletbezoek is veranderd
  Moet je veel vaker naar het toilet of juist veel minder vaak dan anders dan zijn mogelijk je darmen van slag. Er kan iets mis zijn met je darmbacteriën. Een vezelrijk dieet helpt wellicht.
 7. Je hebt veel dorst
  Dit is een bekende: als je veel meer dorst hebt dan normaal dan kan er iets mis zijn met je insulineniveau wat kan leiden tot diabetes.
 8. Je hebt last van je kaken
  Veel mensen die een hartaanval kregen, hebben voorafgaand pijn in hun kaken. Het is een teken van hartproblemen waar weinig mensen mee bekend zijn.
 9. Je hebt pijn aan je oksels
  Bij borstkanker denk je niet meteen aan pijn onder je oksels, maar het kan een symptoom zijn.
 10. Je bent extreem moe
  Vermoeidheid kan natuurlijk allerlei oorzaken hebben. Waarschijnlijk heb je het druk gehad, stress ervaren of slecht geslapen, maar het kan ook een teken van kanker zijn, zeker in combinatie met bijvoorbeeld onverwacht gewichtsverlies.
 11. Je lippen zijn gebarsten
  Zeker in de winter kun je last hebben van schrale of droge lippen, maar heb je het ook in de zomer dan kun je gedehydrateerd zijn.
 12. Je hebt last van hersenmist
  Je bent slecht geconcentreerd, vergeetachtig en hebt moeite met focussen? Dan kan het zijn dat je nieren niet goed werken. Een studie uit 2012 ontdekte een verband tussen cognitief functioneren en de staat van je nieren.
 13. Je hebt veel jeuk
  Als je extreem veel last hebt van jeuk dan kan dat er ook op wijzen dat er iets aan de hand is met je nieren, zo blijkt uit onderzoek uit 2017.

Bron(nen):   Best Life