Groot effect op gezondheid: Veel Nederlanders krijgen te weinig licht

Nederland staat weer een koude, donkere winter te wachten. Dat is niet alleen onprettig, maar ook ongezond, vanwege het gebrek aan daglicht.

We komen te weinig buiten in de winter, waardoor we niet genoeg zonlicht ontvangen en de verlichting binnen is niet sterk genoeg om dat tekort te compenseren. Wat de gevolgen zijn van een lichttekort? Je slaapt slechter, aldus chronobiologe Marijke Gordijn, oprichter van Chrono@Work en gastmedewerker van de Rijksuniversiteit Groningen. "Het gaat niet zozeer om langer slapen, maar om de kwaliteit van de slaap", zegt Gordijn tegen RTL Nieuws. 

"En er zijn directe verbindingen tussen je ogen en het hersengebied dat je stemming regelt," gaat ze verder. "Onvoldoende licht beïnvloedt je stemming negatief en kan zelfs tot depressies leiden." Samen met collega's heeft ze de gevolgen van een lichttekort al in drie verschillende studies aangetoond. "We weten ook dat de werknemers van kantoren waar met kunstlicht daglicht wordt nagebootst, beter slapen", zegt ze. Ze zijn daarnaast fitter en alerter en hun stemming is beter.

Bron(nen):   RTL Nieuws