Wanneer is het tijd om je bh te vervangen?

Sommige mensen zijn dol op mooie lingerie, anderen wippen pas als het echt nodig is een goedkope winkel binnen voor nieuw ondergoed. Maar wanneer is het nu echt nodig? Vaker dan je denkt.

Volgens dokter Google is het na zes maanden tot een jaar toch echt tijd om een bh weg te gooien. Lingeriestyliste Deborah Sonneville kan zich daar wel in vinden. "Uit onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen 4 beha’s in hun kast hebben liggen”, vertelt ze tegen Het Laatste Nieuws. “Als we ons op dat aantal baseren, kun je inderdaad stellen dat een beha ongeveer na een jaar toe is aan vervanging. Vrouwen die er dubbel zoveel hebben en dus vaker afwisselen, kunnen als vanzelfsprekend ook langer doen met hun lingerie.”

Maar alles hangt af van hoe en hoe vaak je ze wast. Sonneville adviseert om een bh niet langer dan twee dagen te dragen. Daarna kun je hem op een voorzichtig wasprogramma van 30 graden wassen. Dan blijft je lingerie het langst mooi. De prijs van een bh verschilt van een tientje tot honderden euro's. Zoals met zoveel kleding is een heel dure bh niet heel veel beter in kwaliteit. Het scheelt wel een klein beetje denkt de lingeriestyliste.

Hoe kun je zelf zien dat je bh aan de vuilnisbak toe is? “We adviseren om je bh te vervangen wanneer het rugpand dunner en minder elastisch is geworden," legt de expert uit. "Het rugpand geeft immers de meeste steun aan je boezem. Andere tekenen van slijtage zijn lycra-draadjes die uit het afwerkelastiek komen, een beschadigd of verdwenen beschermlaagje van de haakjes en slap geworden cups.”

Bron(nen):   HLN