IJsland heeft live stream van 10 jaar oude cheeseburger: hij bederft niet

In 2009 sloot McDonald's het laatste restaurant in IJsland. Één man leek het een leuk idee om de allerlaatste burger en friet te kopen en te bewaren.

"Ik hoorde dat eten van McDonald's nooit bederft en wilde zien of dat waar is," vertelt Hjortur Smarason tegen persbureau AFP. Deze week is het 10 jaar geleden dat hij het ogenschijnlijk onverwoestbare maal kocht. En het lijkt geen dag ouder geworden.

Geïnteresseerden kunnen een live stream bekijken van de burger met friet. Het voedsel ligt in een glazen kast in het hostel Snotra house in het zuiden van IJsland.

"Het is grappig, maar het laat je ook nadenken over wat je eet. Er is geen schimmel, alleen het papier ziet er oud uit," vertelt hostel-eigenaar Siggi Sigurdur tegen BBC. Volgens de eigenaar komen mensen vanuit de hele wereld de burger bekijken. De website zou dagelijks zelfs 400.000 keer bezocht worden.

Al vaker is aangetoond dat het voedsel van McDonald's nauwelijks tekenen van bederf vertoont. Het zou erop wijzen dat de burgers en andere gerechten extreem bewerkt zijn en 'zo weinig voedingsstoffen bevatten dat zelfs schimmels er geen belangstelling voor hebben'.

McDonald's ontkent overigens dat het voedsel niet kan bederven. In 2013 zei een woordvoerder van het bedrijf dat 'de burgers in de juiste omgeving, net als het meeste andere voedsel gewoon verrot, maar dat daar wel vocht voor nodig is, anders komen er geen schimmels of bacteriën', aldus de fastfoodketen.

Bron(nen):   BBC