Voor het eerst in 17 jaar: nieuw medicijn tegen Alzheimer goedgekeurd

In China is een medicijn goedgekeurd voor de behandeling van Alzheimer. Het is het eerste nieuwe medicijn dat mogelijk effectief is in 17 jaar.

Het medicijn, dat Oligomannaat heet is een zeewier-extract en kan worden gebruikt voor de behandeling van milde tot matige Alzheimer. Dat staat in een statement van het Chinese agentschap voor medicijnveiligheid. Aan de goedkeuring van het middel zijn wel voorwaarden verbonden. Het kan worden verkocht, maar het wordt strikt gemonitord en kan weer worden ingenomen als er veiligheidsproblemen blijken te zijn.

In september vertelde hoofdonderzoeker Geng Meiyu van het Shanghai Institute of Materia Medica dat hij en zijn team geïnspireerd raakten om naar zeewier te kijken als medicijn, omdat Alzheimer veel minder vaak voor blijkt te komen bij mensen die veel zeewier eten.

In het artikel dat in vakblad Cell Research verscheen, beschrijft Geng hoe een suiker dat in zeewier zit bepaalde darmbacteriën onderdrukt die neurale degeneratie en ontstekingen in het brein kunnen veroorzaken die tot Alzheimer kunnen leiden.

Uit een proef bij 818 patiënten blijkt dat oligomannaat, dat afkomstig is van bruine algen, de cognitieve functie van mensen met Alzheimer binnen vier weken verbetert.

Bron(nen):   CNN