Hoe ziek moet je zijn om niet te gaan werken?

Als je zware koorts hebt of griep, is het logisch: je kunt niet gaan werken, maar meestal zit je er ergens tussen in. Je hoest wat, je snuit eens extra je neus, je bent moe, maar niet uitgeput, ga je dan toch aan de slag? RTL Nieuws vroeg het een arbo-arts.

Snipverkouden
Stel je bent snipverkouden, voelt je belabberd, maar je bent niet echt ziek, wat doe je dan? "In deze situatie kunnen gelijk al allerlei afwegingen gemaakt worden", reageert bedrijfsarts Gertjan Beens. "Als jij nieuwslezer van beroep bent, dan kun je zeggen: ik kan met een verkoudheid mijn werk niet doen, want ik kan niet met rode ogen, een snotneus en een schorre stem het nieuws lezen op tv. Piloten kunnen bijvoorbeeld ook niet werken met een verkoudheid, want dat kan problemen opleveren met hun gehoor en door het drukverschil kan hun trommelvlies beschadigen. Maar als jij op kantoor werkt, dan is het in principe geen probleem om daar met een snotneus te gaan zitten." De besmettelijkheid speelt alleen in sommige gevallen een rol. "Ben je bijvoorbeeld zorgprofessional en werk je met kwetsbare ouderen of jonge kinderen, dan is de besmettelijkheid wel van belang. Maar op een kantoor niet."

Liefdesverdriet
Wat als je liefdesverdriet hebt of een arbeidsconflict, kun je daarvoor thuis blijven? "In zijn algemeenheid is liefdesverdriet geen reden om je ziek te melden", zegt Beens. "Maar als jij door jouw liefdesverdriet al vier dagen niet meer slaapt, je van je huisarts kalmerende tabletten hebt gekregen, je concentratievermogen verdwijnt… Dan kun je je voorstellen dat je niet in staat bent om te werken." De arts vervolgt: "Wat voor liefdesverdriet geldt, geldt bij een arbeidsconflict idem dito. In de regel is het géén reden om je ziek te melden: niet vanwege het conflict. Dat gebeurt natuurlijk weleens, maar het is niet de bedoeling", zegt Beens. "Maar sommige mensen kunnen zo ontzettend overstuur zijn van het conflict, of depressief raken, dat ze toch in medische termen niet geschikt zijn om te werken."

Oververmoeid
Tegenwoordig zijn veel werknemers oververmoeid. Ze hebben geen burn-out, maar wel vermoeidheidsklachten. "Bedrijfsartsen denken preventief", zegt Beens daarover. "Maar als iemand al een tijd op zijn tandvlees loopt, is een dagje thuisblijven niet de oplossing. En dus eigenlijk ook geen reden voor een ziekmelding. Tenminste, zolang diegene nog niet over het randje is. Als in het algemeen iemand hersteltijd nodig heeft na inspanningen, of dat nou geestelijk of lichamelijk is, dan is daar een andere regeling voor: snipperen of vakantie."

Heb je echt een probleem, omdat je werk te zwaar is, dan moet je in gesprek gaan met je werkgever. "Vergelijk het met de werkschoenen die je van je baas krijgt: als die elke dag na thuiskomst zere voeten betekenen, moet je niet een dag thuis blijven, maar vragen om nieuwe, andere, betere schoenen. Of naar een baas verkassen die betere schoenen voor je heeft…"

Schuldgevoel
Sommige mensen voelen zich schuldig als ze zich ziek melden terwijl vervanging lastig te regelen is. Terecht? "Als je zo'n ziekmelding wel heel makkelijk gedaan hebt, alleen omdat je je niet zo fit voelt, en je laat je collega's zitten, dan zou ik me wel schuldig voelen. Maar als je écht ziek bent, dan zeker niet. Ziek is ziek", zegt Beens.