De meest voorkomende eetstoornis kent bijna niemand

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 15 november 2019 om 10:10
hh 85800602
Iedereen kent anorexia en de meesten weten ook nog wel wat boulimia is, maar van binge eating disorder hebben weinigen gehoord. Dat, terwijl deze stoornis, waarbij je in korte tijd heel veel eet, verreweg het meest voorkomt.
Zo'n 180.000 Nederlanders hebben last van de zogenoemde eetbuistoornis. Daarbij eten ze in twee uur tijd zoveel dat ze er ziek van worden en in extreme gevallen zelfs flauwvallen. "Toch blijft het lastig om in aantallen te spreken. Niet alle mensen met eetbuien voldoen ook echt aan de criteria van een eetbuistoornis," aldus Wijbrand Hoek, hoogleraar bij het UMC Groningen.
Binge eating disorder verschilt van boulimia, omdat bij die laatste aandoening de eetbui wordt gecompenseerd door braken of extreem sporten. De eetbuistoornis bestaat pas sinds 2013. Weinig mensen hebben door dat ze aan de aandoening lijden, onder meer omdat lastig vast te stellen is of er sprake is van overeten of van een daadwerkelijke eetstoornis.
Gelukkig hebben psychologen en psychiaters er steeds meer aandacht voor. Ook zijn er steungroepen zoals de Anonieme Overeters. Een van de mensen die Binge eating disorder overwon, is Kim. Aan NOS op 3 vertelt ze dat ze extreme eetbuien had in tijden van stress of verdriet. Ze schaamde zich en kwam op haar dieptepunt zelfs niet meer buiten.
"Ik was bang dat ik nooit meer van de stoornis af zou komen. Als dat zo zou zijn, wilde ik niet meer leven." Door verschillende therapieën wist ze te genezen. "Ik heb mijn studie psychologie afgerond, ik geniet weer van het leven en óók van eten."