Groente en fruit gezond? Alleen als je de juiste kiest

Pesticiden op groente en fruit, hoe schadelijk zijn ze nu echt? Dagblad Trouw bestudeerde de meetresultaten van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) en concludeert dat er veel soorten zijn die te veel chemicaliën bevatten.

Van de ruim 3.000 monsters, die de NVWA in 2017 nam van groente en fruit, was ongeveer een op de vijf besmet met hormoonverstorende pesticiden. De stoffen kunnen de hormoonbalans in het lichaam aantasten en worden in verband gebracht met onvruchtbaarheid, aangeboren afwijkingen, overgewicht, diabetes, ADHD en autisme. Vooral zwangere vrouwen zijn kwetsbaar.

De EU heeft al sinds 2009 de regel dat consumenten niet mogen worden blootgesteld aan dit soort stoffen, maar de regels worden niet nageleefd. Vooral in producten van buiten de Europese Unie werd de norm overschreden. In bijna de helft van alle groenten en fruit uit de Dominicaanse Republiek, Oeganda en Kenia zaten te veel hormoonverstorende stoffen.

Maar ook Spanje scoort slecht. Eerder werd al bekend dat vooral aardbeien uit dat land vaak te veel pesticiden bevatten. Zelfs op Nederlandse producten werden de chemicaliën teruggevonden. Zo zitten in 20 procent van de chilipepers, 18 procent van de komkommers, 12 procent van de appels, 11 procent van de spruitjes en 9 procent van de aardbeien hormoonverstorende stoffen.

Bron(nen):   Trouw