Geen mythe: artsen waarschuwen voor B12-tekort bij veganisten

Artsen waarschuwen veganisten voor de gevaren van een tekort aan vitamine B12. Bij een volledig plantaardig dieet kun je bijna niet zonder supplementen van de vitamine. Dat is geen mythe, zoals veel mensen denken, benadrukken de dokters.

De waarschuwing komt voorafgaand aan Veganuary. Relatief veel mensen kiezen er in de eerste maand van het nieuwe jaar voor om veganistisch te eten.

Een vitamine B12-tekort bouw je niet op in een maand, maar wel in enkele jaren. Een ernstig en langdurig tekort kan niet alleen leiden tot zenuwpijn, tintelingen en uitvalverschijnselen, maar ook tot vergeetachtigheid en verwardheid.

Voedingsprofessor Tom Sanders van het Londense King's College ontdekte dat een vijfde van een groep van 172 veganistische mannen een ernstig tekort had aan vitamine B12. "Ik was behoorlijk geschokt door de resultaten en ik vind het zorgwekkend dat veel veganisten denken dat het een mythe is."

Sanders benadrukt dat de schade gemakkelijk voorkomen kan worden door supplementen of door producten te nemen die extra B12 bevatten.

Bron(nen):   The Independent