‘Gehuwden overleven vaker hartinfarct’

Een ongehuwd leven vergroot het risico om te overlijden aan een hartinfarct. Dat blijkt uit een studie waarover de European Journal of Preventive Cardiology donderdag schrijft.

Vooral stellen van middelbare leeftijd die getrouwd zijn en samenwonen hebben aanzienlijk meer kans om een acute hartaanval te overleven, blijkt uit het onderzoek. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat alleenstaande mannen vaker sterven aan hart- en vaatziekten dan gehuwde mannen. Het is echter voor het eerst dat ook naar de effecten bij vrouwen en ouderen is gekeken.

Onderzoekers weten niet zeker hoe het komt dat getrouwd zijn niet alleen figuurlijk goed is voor je hart. Ze denken onder meer dat gehuwden sneller hulp krijgen, omdat hun partner die kan inschakelen als zij door een hartaanval zijn getroffen. Ook als hartpatiënten uit het ziekenhuis zijn ontslagen zouden ze thuis beter kunnen revalideren. Zo zouden vooral vrouwen hun mannen weleens kunnen helpen herinneren aan het op tijd innemen van hun medicijnen.

Voor de studie is gekeken naar een register met gegevens over 15.330 hartinfarcten en gevallen van pijn op de borst in Finland (1993-2002).