Verlamde man pleegt euthanasie: “Ik had zo graag een gezin gewild”

De Belgische Brecht Paumen is op 29-jarige leeftijd overleden. Na een ongeluk in het zwembad raakte hij op zijn zeventiende verlamd. De man wilde niet meer verder leven.

Als tiener kreeg hij tijdens een spelletje in het zwembad een zware bal op zijn hoofd. Daardoor brak hij zijn nek en raakten zijn zenuwbanen beschadigd. Hij was volledig verlamd, maar behield wel enig gevoel in zijn lijf, waardoor hij kampte met helse pijnen.

“Hij leefde al zoveel jaren met pijn, maar werd amper geloofd door de dokters”, begint zijn moeder Sonja Hilven in Het Laatste Nieuws. “Van dag één is hij strijdvaardig geweest. Revalidatiecentra in Lanaken en Hoensbroek bij Nederland, maar daar kon hij door de wetgeving in ons land niet meer terecht. Het is een lang verhaal van veel ziekenhuisopnames en een lange strijd.”

Vorig jaar besloot hij dat hij niet meer verder wilde leven en vroeg euthanasie aan. Die wens werd uiteindelijk ingewilligd. “Sinds vier jaar woonde hij alleen,” gaat zijn moeder verder. “Hij hoopte dat vrienden hem op die manier kwamen bezoeken. Maar dat gebeurde helaas niet. De thuisverpleegster, allemaal aangepaste toestellen, noem maar op. Alleen tegen de eenzaamheid is er weinig opgewassen als de omgeving afhaakt. We stelden voor om terug thuis te komen wonen, maar dat weigerde hij. En hij voelde zich een last naar zijn ouders toe. Vaak mensonterende omstandigheden. Als jij of ik diarree hebben, dan voel je dat opkomen en ga je naar het toilet. Hij moest het gewoon laten gaan, en ik moest hem dan wassen. Dan huilde hij zo vaak.”

Zijn moeder is opgelucht, maar ook verdrietig. “Vooral omdat hij wél een levensgenieter was. Hij maakte graag plannen, wilde vooruit, maar de pijn was te zwaar. Tegen alles en iedereen opboksen kent ook zijn limieten.” 

Bron(nen):   HLN