Tv-kijken heeft een negatief effect op je sperma

Het sperma van jonge mannen die langer dan 20 uur per week televisie kijken is van mindere kwaliteit. Ten minste, in vergelijking met dat van leeftijdsgenoten die de televisie links laten liggen. Dit blijkt uit een Amerikaanse studie die dinsdag is gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine. De studie is uitgevoerd door onderzoekers van de Harvard School of Public Health in Boston. Zij onderzochten spermastalen van 189 mannen. De mannen die meededen aan het onderzoek waren tussen de 18 en 22 jaar oud. Naast het bekijken van de spermastalen werden er vragen gesteld over de levensstijl van de heren. Zo kwam de hoeveelheid beweging aan bod en werd er naar hun eet- en televisiegewoonten gevraagd. Uit het onderzoek bleek dat de groep mannen die 20 uur per week of langer televisie kijkt een lagere concentratie zaadcellen heeft: 44% lager dan de groep mannen die het minst naar de televisie kijken. Verder bleek uit het onderzoek ook dat lichaamsbeweging een belangrijke factor is. De concentratie zaadcellen van mannen die minstens 15 uur per week matig tot intensief bewegen ligt veel hoger dan die van mannen die dat niet meer dan 5 uur per week doen. Een verschil van maar liefst 73%. Van alle mannen die aan het onderzoek meededen was de concentratie spermatozoïden echter hoog genoeg om kinderen te kunnen verwekken. De televisieliefhebbers die niet van sporten houden, hoeven zich dus (nog) geen grote zorgen te maken over hun sperma.

Bron(nen):   De Standaard  British Journal of Sports Medicine    

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Heldoppantoffels

  Interessant artikel, ik heb alleen wel een vraag.

  Kan iemand mij uitleggen hoe je meer dan !!! 15 uur per week !! kunt sporten, daarnaast een baan kunt hebben en ook nog 8 uur slaap haalt?? Elke dag meer dan 2 uur sporten, sorry maar volgens mij moet dat zelfs in het originele artikel fout zijn.

  • Redactie Welingelichte Kringen

   In het originele artikel staat ‘matig tot intensief bewegen’ (dat hebben we aangepast): fietsen, met stevige pas lopen, … telt dus ook mee.
   Verder gaat het om de leeftijdsgroep van 18-22 jaar: een aantal onder hen is student en is daar geen 40 uur mee bezig. Bij bepaalde (bij)banen, fietskoerier bv., kom je vanzelf aan je intensieve activiteit.

   (in antwoord op Heldoppantoffels)

Reacties niet toegestaan