Gezonde leefstijl levert je tien extra ziektevrije jaren op

Gezond leven loont de moeite. Vrouwen leven tien jaar langer en mannen zeven jaar langer zonder kanker, hartziekten of diabetes als ze een gezonde leefstijl hebben. Dat blijkt uit een grote studie die in vakblad BMJ verscheen.

Gezond leven bestaat grofweg uit vijf factoren: niet roken, niet meer dan een glas alcohol per dag, een bmi tussen de 20 en 25, een gezond dieet vol groente, fruit en vezels en dagelijks een half uurtje bewegen.

Voor het Britse onderzoek zijn 111.000 mensen meer dan 20 jaar gevolgd. “Mensen met een gezonde leefstijl leven niet alleen langer, ze blijven ook langer vrij van ziektes,” aldus hoofdonderzoeker dr. Frank Hu van Harvard University.

Mannen die meer dan 15 sigaretten per dag rookten en mannen en vrouwen met een BMI van boven de 30 hebben de laagste ziektevrije levensverwachting, zo ontdekten de onderzoekers.

Kanker, hart- en vaatziekten en diabetes zijn de drie meest voorkomende ziektes op latere leeftijd. Ze houden allemaal nauw verband met leefstijlfactoren. Zo worden overgewicht en obesitas bijvoorbeeld gelinkt aan dertien verschillende soorten kanker. Worden mensen toch ziek, dan zijn ook de overlevingskansen beter als ze gezond leven.