5 dingen die je waarschijnlijk niet wilt weten als je een hamburger eet

De hamburger staat in de schijnwerpers nu Europa in de ban is van producten met waarin paardenvlees zit in plaats van rundvlees. In Amerika is de productie van vlees voor supermarkten en hamburgerketens al eerder onderzocht. De resultaten zijn niet bepaald eetlustopwekkend. De site van de Global Post heeft ze verzameld. We  leven tenslotte in een Global World. 1. Je hamburger zit vol ammonia In de keuken gebruik je ammonia om hardnekkig vet te verwijderen. In de vleesindustrie wordt het gebruikt om bacteriën te doden. Volgens Jamie Oliver heeft de vleesindustrie geen respect voor voedsel, mensen en kinderen. Hij wil op de verpakking zien wat er in zit. 2. Vleesproductie veroorzaakt waterverontreiniging De verontreiniging van meren en rivieren in de VS wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de agrarische vleesindustrie. Voor voor 1 kilo vlees is 3700 liter water nodig. 3. Je hamburger komt niet van 1 koe Maar van honderden of duizenden koeien uit alle windstreken. Het vlees wordt in een gigantische teil gemengd. Dat maakt het lastig om de oorsprong van bijvoorbeeld de e.Coli-bacterie op te sporen. 4. Je hamburger is een antibioticabom Bij de vleesproductie wordt een overdosis antibiotica gebruikt om ziektekiemen te doden. De weiden waar de koeien op grazen raken er zelfs van doordrenkt. Als we teveel antibiotica binnen krijgen, kunnen steeds meer bacteriesoorten de werking van antibiotica weerstaan. Ze worden resistent.   5. Je hamburger is bestraald Om het gevaar dat aan antibiotica kleeft te vermijden bestralen de vleesproducenten nog eens het vlees om bacteriën te doden. Volgens de vleesproducenten is dit volkomen ongevaarlijk en gebeurt het al 40 jaarDe effecten op lange termijn zijn echter niet bekend.

Bron(nen):   The Global Post      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. anoniem@mail.com

  In vlees (normaal Nederlands vlees) wordt bijna geen antibiotica meer gebruikt. Lees de regels die vanuit Brussel opgelegd worden en zie dat antibiotica al jarenlang enorm afneemt. Wat niet wegneemt dat het meeste goede, hoogwaardige vlees uit Nederland wordt geexporteerd en in de McDonalds en in supermarkten goedkoop Braziliaans vlees verkocht wordt.

 2. janneke123

  Smakelijk eten…

  • Prikker

   Soms heeft ‘t echter ‘t tegenovergestelde effect.
   Sinds ik weet dat er in frikandellen geen duivenvlees zit, vind ik ze niet half zo lekker meer….

   (in antwoord op janneke123)
 3. amadis85

  Wederom weer een journalistiek pareltje van Wel.nl; mevr Smits u mag leren vertalen / begrijpend lezen: 1) ammonia in nederlands is ammoniak.. niet heel moeilijk; 2) e.Coli is de bacterie, e.colli geen idee wat dat is..3) mensen worden niet resistent tegen antibiotica, bacterien die bij mensen infecties veroorzaken worden dit wel : als ik op grote schaal antibiotica binnen krijg, gebeurt er buiten de bijwerkingen van het spul niets met mij, doen we dit op grote schaal (En daar gaat het hier over) dan worden stammen bacterien resistent en deze maken ons dan ziek, waarop wij geen antwoord hebben met ons antibiotica arsenaal…

  wel.nl wil ons goed “informeren” zodat we minder hoeven te lezen, maar men moet niet dingen slecht overschrijven / vertalen en ons net zo dom houden als ervoor, om je vervolgens “welingelicht” te noemen…..

 4. Desperanto

  Ik dacht dat het probleem met de ammoniak alleen speelde in de VS waar ze pink slime verwerken in de hamburgers. Dat mag in de EU toch niet?

 5. Ron Kersten

  Haha, ik ben blij dat ik geen hamburgers eet 🙂
  Maar ik heb niet de illusie dat het andere voedsel wel altijd “zuiver” is…..

 6. Ron Kersten

  Je hebt op zich een goed punt hier., maar…
  Ammonia of ammoniak zijn in de basis hetzelfde, alleen is ammoniak een giftig gas en ik kan me niet voorstellen dat dit is aangetroffen in de burgers want het vervliegt.
  Ammonia is een in water opgeloste (verdunde) vorm van ammoniak en dat is nu precies wat we gebruiken als schoonmaakmiddel/ontvetter: dit is naar mijn idee een grotere kanshebber in de burger.
  Ammoniak is bij kamertemperatuur een gas, ammonia is vloeistof die bij verhitting natuurlijk wel weer gasvorming wordt.
  Je verwijt dat “ammonia” in het nederlands “ammoniak” zou moeten heten kan dus wel eens onterecht zijn. Overigens worden beide benamingen in de praktijk vaak door elkaar (verkeerd) gebruikt, kijk maar eens op de fles die in je keukenkastje staat…..

 7. Ferry Fer

  Wat maakt het uit, over 25 jaar eten we allemaal Soylent Green. En we weten wat daar in zit.

 8. Heldoppantoffels

  Goed dat je correcties aangeeft, wel jammer van die belerende toon want dat maakt je een stuk minder sympathiek!

Reacties niet toegestaan