In Zweden verdwijnen 9000 paarden per jaar

In Zweden verdwijnen er elk jaar 9000 paarden. Experts vermoeden dat ze illegaal worden verkocht aan vleesverwerkingsbedrijven in Europa. Uit onderzoek door ambtenaren in het zuiden van Zweden en de Hästnäringens nationella Stiftelse (HNS), de vereniging van paardenindustrie, bleek een onverklaarbare leemte in het aantal gemelde sterfgevallen van paarden. In Zweden staan zo’n 360.000 paarden geregistreerd. Een paard leeft gemiddeld 15 jaar. Volgens de statistieken zouden per jaar zo'n 20.000 paarden moeten sterven, schreef de Zweedse krant Svenska Dagbladet. Maar die cijfers kloppen niet. "We kunnen er maar 14.000 vinden in de statistieken”, zegt Karolina Thorell van HNS. "Er ontbreken dus tussen de 4.000 en 9.000 paarden per jaar." Dat blijkt elk jaar het geval. In 2000 zijn volgens de onderzoekers zelfs 100.000 paarden verdwenen. Thorell heeft er verschillende verklaringen voor. De paarden zouden langer kunnen leven dan de statistieken suggereren; de eigenaren kunnen de paarden hebben begraven zonder officiële vergunningen; of de dieren zijn naar slachthuizen gebracht buiten Zweden.  Mattias Gårdlund van de diereninspectie in Skåne legde uit dat er nauwelijks zicht is op dieren die worden geëxporteerd. Volgens hem brengt een paard in een Zweeds slachthuis zo’n 2.000 kronen (236 euro) op. In België ligt de prijs drie en in Italië vier keer hoger. "Er is geen enkele financiële prikkel om dit legaal doen," vertelde hij de krant. 

Bron(nen):   The Local      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Tja, en dan wordt er door politici beweerd dat alle paarden gechipt moeten worden want dat is zo handig ivm diefstal. Ieder paard moet worden gecheckt op een chip en of die klopt met de bijgaande papieren.
  Zo te lezen gebeurd dat dus niet – suprise.
  Weer zo’n van-achter-het-buro bedachte actie die niets met de werkelijkheid te doen heeft maar natuurlijk paardenhouders weer flink wat geld kost.

 2. Emile cavallo

  Ben zelf ruiter. Paardenvlees kost momenteel niets. Veel ruiters, maneges kunnen paarden niet meer onderhouden door de financiele crisis en brengen het naar de slacht en/of elders. De leverancier en/of detaillist speelt hier op in. Wat we nu hebben gezien is het topje van de ijsberg. Deze schandaal is veel omvangrijker dan men denkt.

 3. Emile cavallo

  Mijn eerder post kan ik niet meer vinden.???

 4. André Rodenburg

  en ja hoor… @nrc paardenvlees bij IKEA http://nrch.nl/skr

Reacties niet toegestaan