Wat er met je haar gebeurt als je het iedere dag wast

De natuur heeft niet bedacht dat we ons haar zouden wassen. Je ziet het onze naaste verwanten, andere primaten, ook zelden doen.

Maar wij doen het wel, omdat het beschaafd is, en sommigen van ons doen het iedere dag. Is dat een goed idee?

Nee, dat is het niet, uiteraard. Je lichaam zorgt dankzij miljoenen jaren evolutie dat je hoofdhuid in de best denkbare conditie is, misschien niet cosmetisch gezien, maar wel qua gezondheid. En al dat zeep stuurt dat in de war.

Volgens Kristina Tabb, haarexpert en mede-eigenaar van Tabb & Sparks Salon in Santa Monica, is iedere dag wassen een slecht idee “Eenvoudig gezegd, te veel wassen leidt tot extra vet in je haar. Wanneer je je haar traint om elke dag te worden gewassen, passen je klieren zich aan om meer olie te produceren om het verlies aan oliën te compenseren.

Volgens Tabb moet je je haar om de drie tot vier dagen wassen.

Dermatologen zeggen dat je haar wassen met shampoo voor veruit de meeste mensen op medische gronden onnodig is. Zichtbaar vuil kun je met water wegspoelen en verder kun je het rustig aan je lichaam overlaten.

En als je het dan toch niet kunt laten doe het dan bijvoorbeeld eens per week en beperk je de rest van de week tot het afspoelen van je hoofd met water.

Bron(nen):   Medical News  Well and good