Mogelijk 10 Nederlandse doden door pil Diane-35

Mogelijk 10 Nederlandse vrouwen zijn overleden door het slikken van de Diane-35 pil. Dat meldt de krant Trouw zaterdag op basis van gegevens van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.

Eugene van Puijenbroek van Lareb zegt in de krant dat bij die tien meldingen de patiënt is overleden en dat Diane-35 daar mogelijk een rol in kan hebben gespeeld. In januari overleed een gezonde vrouw aan een longembolie, nadat ze een aantal maanden Diane-35 had ingenomen. Dat nieuws leidde bij Lareb tot 97 nieuwe meldingen, waaronder negen sterfgevallen in 2011 en eerder.

In Frankrijk is de pil van de markt gehaald, nadat bekend werd dat daar de afgelopen 25 jaar vier vrouwen stierven na het gebruik van de pil.

Sinds de introductie ervan, 25 jaar geleden, ontving Lareb 322 meldingen. In Nederland slikken volgens Trouw ruim 161.000 vrouwen Diane-35 of een generieke variant met precies dezelfde werking. Hier mag de pil niet worden voorgeschreven als anticonceptie. Het staat geregistreerd als middel tegen acne, overbeharing en een extreem vette huid.