Moeten we bezorgd zijn om radioactieve sushi?

Twee jaar geleden, op 11 maart 2011, vernietigde een tsunami een complex kerncentrales in Fukushima, Japan. Daarbij kwam, in de weken die volgde, veel straling vrij en veel besmet koelwater, dat deels in zee liep. In de wateren rond Fukushima zwemmen veel blauwvintonijnen, de grondstof van menige sushi. En inderdaad: in het vlees van tonijnen is meer radioactief materiaal aangetroffen dan er in hoort. Uiteraard zeggen de autoriteiten dat het geen kwaad kan, maar toch. Kan het ook in 'Nederlandse' sushi zitten? Misschien wel. Tonijnen zwemmen en er zijn ook stralende exemplaren gevonden voor de kust van de Verenigde Staten. Het gaat om cesium-134 en dat is pittiger dan wasabi.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Ron Kersten

  Leuk verhaal maar ik denk dat we op andere manieren al veel meer radioactief materiaal hebben binnengekregen. Wat denk je dat er neergedaald is op Nederlandse groenten na Chernobyl?

 2. Pietje_Precies

  vertel er meteen bij welke dosis die vissen hebben. Is dat meer of minder dan 1 rontgenfoto?
  bij “straling” raken we al gauw van slag. een beetje perspectief kan dan geen kwaad.

 3. Sushiliciousbe

  Wat een onzin zeg! Er zijn verschillende soorten tonijn en weet jij welke soort er voor sushi in restaurants wordt gebruikt? En als je dat denkt te weten: Wat is je bron?
  Aan de kust van de V.S. : Ja, hallo, dat is een buurland van Japan. Weet jij hoe ver Europa ligt van Japan? Ik snap niet wat je wilt bereiken met dit artikel, want dit stukje kan wat mij betreft zo de prullenbak in.

Reacties niet toegestaan