Groningse arts: “Vetweefsel speelt mogelijk rol bij verslechtering coronapatiënten”

Er moet meer onderzoek komen naar de rol van overgewicht bij de verslechtering van de toestand van coronapatiënten. Dat zei Peter van der Voort, hoofd intensive care van het UMCG in Groningen, gisteravond bij Jinek. Niet 80, maar zelfs 90 procent van de patiënten die na besmetting op de ic terechtkomt, is te zwaar.

Van der Voort: “Als je kijkt naar het ziektebeloop, zien we een opvallend onderscheid. Als je het virus hebt opgelopen, krijg je binnen een paar dagen klachten. Na ongeveer 8 tot 10 dagen genees je, of je gaat verder achteruit. En dan heb je misschien wel intensive care-zorg nodig.”

Vooral mensen met overgewicht behoren tot die laatste groep. “Het lijkt er dus op dat dat vetweefsel een rol speelt in de verslechtering van de toestand van coronapatiënten. Die gaan achteruit, terwijl mensen met minder vet juist na 8 tot 10 dagen een herstel laten zien.”

Van der Voort komt met een hypothese: “Het is zo dat het virus bindt aan een receptor aan de buitenkant van je lichaamscellen, zo gaat het de cel in. Zo’n receptor zit ook op vetweefsel, het kan dus zo zijn dat als je veel vetcellen hebt, dat je ook meer geïnfecteerde vetcellen hebt en dat daar dan iets gebeurt, wat de longschade verergert.”

Maar meer onderzoek is nodig om de rol van overgewicht bij het coronavirus echt te kunnen vaststellen.