Coronavirus was al veel langer in Nederland

Het coronavirus was zeker twaalf dagen eerder in Nederland dan tot nu toe werd gedacht. Dat concludeert het RIVM na onderzoek naar de eerste coronapatiënten.

Op 27 februari werd bij een man uit het Brabantse Loon op Zand voor het eerst in Nederland officieel Covid-19 vastgesteld, maar hij was allesbehalve de eerste. Rond 15 februari waren er al meerdere besmettingen, zegt het RIVM nu, maar er zijn al langer signalen dat het coronavirus eerder dan de 27ste in ons land opdook.

Zo is er een 49-jarige vrouw uit het Brabantse Altena die op 21 februari met corona op de ic terecht kwam en 'al weken' ziek was. Uit een peiling onder 86 besmette Brabantse ziekenhuismedewerkers bleek dat bij 7 van hen de klachten ook al half februari begonnen.

Ruim twee weken voordat nu oud-minister Bruno Bruins live op tv de eerste besmetting bekendmaakte, waarde het virus dus al door ons land. In die periode gingen we nog massaal naar voetbalwedstrijden, theaters en concerten. Het waren cruciale weken waarin de reproductiefactor vermoedelijk rond de 2 lag. "We liepen achter de feiten aan, waren niet alert genoeg”, blikt viroloog Ab Osterhaus terug.

Bron(nen):   AD