Reflexologie even effectief als pijnstillers

Onderzoekers van de Universiteit van Portsmouth hebben aangetoond dat mensen ongeveer 40% minder pijn voelden en in staat waren om pijn ongeveer 45% langer te doorstaan, als ze behandeld werden met voetreflexologie bij wijze van pijnbestrijding. Dit is de eerste placebo-gecontroleerde wetenschappelijke studie naar het effect bij acute pijn. Reflexologie behoort tot de alternatieve geneeswijzen. Uitgangspunt is dat er energiebanen door het lichaam lopen, waardoor lichaamsdelen en organen beïnvloedbaar zijn door druk uit te oefenen op bepaalde punten van zowel de voeten als de handen. In principe kan reflexologie op ieder lichaamsdeel toegepast worden, maar in deze studie werd - zoals meestal het geval is - voetreflexologie toegepast. De promovenda, Dr. Carol Samuel, is zelf reflexoloog en is van mening dat reflexologie net zo werkt als acupunctuur: het stimuleert de hersenen om stoffen af te scheiden die pijn verminderen. De resultaten werden gepubliceerd in het Journal of Complementary Therapies in Clinical Practice (JCTCP). Hoewel het maar om een kleine studie gaat (N=15) concluderen de onderzoekers dat voetreflexologie gebruikt kan worden als aanvulling op de medicamenteuze behandeling van aandoeningen die gepaard gaan met pijn, zoals osteoarthritis, rugpijn en kanker.

Bron(nen):   The Telegraph  JCTCP    

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jeroen Vloedbeld

  Als N 15 is lijkt mij de euforie die in dit artikel doorklinkt ongepast. Temeer daar de onderzoekster zelf een adept is. Bij een degelijke omvang is het resultaat te eenvoudig (al dan niet met opzet) te beïnvloeden.
  Hoe verrassend de uitkomst nu ook lijkt: wetenschappelijk is dit geenszins.

  • Heldoppantoffels

   Mooi hè!? Net zo heerlijk objectief als telefoonmaatschappijen die onderzoek financieren naar de schadelijkheid van mobieltjes!

   (in antwoord op Jeroen Vloedbeld)
 2. Desperanto

  Nou, dan kan ze de 1 miljoen dollar prijs ophalen die James Randi en zijn stichting hebben uitgeloofd. Ik denk eerlijk gezegd dat The Amazing Randi het geld rustig op de bankrekening kan laten staan. Er zijn al vaker met veel getrompetter van dit soort onderzoeken gepubliceerd in bladen die de alternatieve markt bedienen. Geen enkel onderzoek overleefde “peer review” onder gecontroleerde dubbelblind omstandigheden. Iets wat bij reflexologie per definitie vrijwel onmogelijk is.

 3. Loobs

  N15, whatever, het zal allemaal wel – feit blijft dat een voetmassage erg prettig is. Dat is vaak al genoeg om pijn te doen vergeten.

Reacties niet toegestaan