Waarom je in de coronacrisis veel levendiger dromen hebt

Veel mensen zeggen veel meer en levendiger dromen te hebben in de coronacrisis. Daar zijn meerdere redenen voor schrijft Science Alert.

Studies uit China en het Verenigd Koninkrijk tonen aan dat mensen in deze tijd angstiger zijn en korter of slechter slapen. Dat kan komen doordat ze vlak voor het slapengaan nog coronanieuws lezen of talkshows over corona kijken. Daardoor zijn ze minder ontspannen. De negatieve berichten vormen ook de input voor dromen. Een slaaptekort leidt er bovendien toe dat je de nacht erna mogelijk een langere REM-slaap zult hebben. Juist tijdens de REM-slaap heb je emotionelere en levendigere dromen.

Andere studies wijzen erop dat sommige mensen juist langer slapen en minder bewegen tijdens de pandemie. Je hebt minder reistijd en bent meer thuis dus je hebt meer tijd om te slapen. Een langere slaap wordt in verband gebracht met het beter herinneren van dromen. Daar komt nog bij dat je vaak met andere mensen thuis bent, die in de vroege ochtend naar je droomverhalen willen luisteren. Het delen van dromen versterkt de herinnering eraan. Het zorgt er mogelijk ook voor dat we dromen in de daarop volgende nachten beter onthouden.

Dromen kunnen helpen bij de verwerking van dagelijkse emoties, maar zijn ook vaak simpelweg een reflectie ervan. In deze tijden van coronastress hebben onze hersenen meer te verwerken. Het is dus logisch dat je wat meer angstige en stressvolle dromen hebt.

Bron(nen):   Science Alert