Coronadoden hadden toch niet lang meer te leven? Onderzoekers bewijzen het tegendeel

Het was hét argument om de coronacrisis te bagatelliseren: de mensen die overlijden aan corona, zouden toch al niet lang meer te leven hebben, vanwege hun leeftijd of hun onderliggende aandoeningen. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat dat niet waar is.

Volgens de wetenschappers van de universiteit van Glasgow leven mannen, die sterven aan Covid-19 gemiddeld dertien jaar korter en vrouwen elf jaar. Dat concluderen ze op basis van gegevens uit Italië. Daaruit blijkt dat 73 procent van alle overledenen last had van hoge bloeddruk, gevolgd door diabetes (31,3 procent) en hartaandoeningen (27,8 procent). De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 81 jaar.

Maar vergis je niet, zeggen de onderzoekers: een gezonde 80-jarige, die dood gaat door Covid-19 verliest gemiddeld elf levensjaren. Daarnaast overlijden ook nog aardig wat mensen die veel jonger zijn of een onderliggende aandoening hebben, waarmee ze nog prima jaren hadden kunnen doorleven. “De meeste mensen verliezen aanzienlijk meer levensjaren door infectie met Covid-19 dan de voorheen aangenomen één of twee jaar”, concluderen de wetenschappers.

Bron(nen):   HLN