Nieuwe longziekte CALD voor coronapatiënten met blijvende klachten

Het is of zich een compleet wespennest in je longen heeft genesteld. Zo omschrijft de directeur van het Longfonds, Michael Rutgers, de ervaring van een coronapatiënt. Genezen ben je niet zomaar, de klachten houden lang aan en zijn misschien wel blijvend. Reden voor het Longfonds om een nieuwe ziekte in het leven te roepen: CALD, Covid Associated Lung Disorder.

Rutgers vertelt aan Trouw dat Covid-19 zoveel schade aan de longen veroorzaakt dat na het herstel een aantal patiënten met de gevolgen moet leren leven. "We weten zeker dat er een grote, nieuwe patiëntengroep op ons afkomt, en we móeten daarop voorsorteren, maar we weten natuurlijk ook heel veel niet", zegt hij. "Wat de uiteindelijke langetermijngevolgen van corona voor je longen zijn, zal zich de komende jaren pas openbaren."

Rutgers zag de schade voor het eerst op longfoto's uit Wuhan. "Daar werden voor het eerst de longfoto's openbaar van de coronapatiënten die het virus hadden doorstaan, en ik zag daarop de witte vlokken die duiden op littekenweefsel. Ze doen denken aan longfibrose dat een andere oorzaak heeft. Maar hier was iets nieuws aan de hand. Deze schade is veroorzaakt door een voortwoekerend virus. We stonden feitelijk te kijken naar de geboorte van een compleet nieuwe longziekte."

Bron(nen):   Trouw (€)