Goed nieuws uit Denemarken: scholen al 4 weken deels open en besmettingsgraad stijgt niet

De eerste fase van de versoepelingen in Denemarken, waar een deel van de scholen medio april weer opengingen, heeft niet geleid tot een stijging van het besmettingsgetal. Om te zorgen dat de toestand zo blijft gaat Denemarken nóg meer testen en tracen.

“Als de verspreiding van Covid-19 weer oplaait, moeten we dat op tijd weten. Dat kan via een effectief traceersysteem. Daarmee zullen de autoriteiten vanaf deze week nagaan met wie besmette personen contact hebben gehad’’, zei de Deense premier tijdens een persconferentie. “We moeten de zieken isoleren zodat we de infectieketen kunnen doorbreken zonder de samenleving opnieuw te hoeven sluiten.’’ 

De gedeeltelijke heropening van de scholen deed het besmettingsgetal aanvankelijk stijgen van 0,6 naar 1,0 in de periode 22-24 april, maar dat zogenoemde reproductiecijfer daalde in de eerste week van mei weer tot 0,7, zo maakte het State Serum Institute maandagavond bekend. Dat bekent dat iemand met Covid-19 nog maar 0,7 andere personen besmet. Op het hoogtepunt van de corona-uitbraak in Denemarken, halverwege maart, was dat cijfer bijna 2,0.