Viroloog waarschuwt: ‘laat toiletbril naar beneden bij het doortrekken’

 

Het toilet hoort vanaf nu ook tot de gevarenzone. Het is aangetoond dat het coronavirus in beperkte mate kan worden uitgescheiden via de uitwerpselen, zei viroloog Steven van Gucht woensdag tijdens de persconferentie van het Belgische Crisiscentrum. “Laat de toiletbril daarom naar beneden bij het doortrekken, zeker in openbare ruimtes.” De deksel van de pot dicht doen is nog veiliger.

Tijdens het doorspoelen kunnen er wolken ontstaan die virusdeeltjes bevatten, aldus Van Gucht. “Het is belangrijk dat die in de pot blijven, in plaats van dat ze door de ruimte vliegen.”

Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid aerosolen tijdens doortrekken met het tienvoudige werd gereduceerd door het deksel vooraf dicht te doen. Een deel van de patiënten verspreidt het coronavirus ook via ontlasting. Ook via uitgedroogde sifons onder wastafels en drooggevallen douche- of vloerputjes kan het virus zich verspreiden doordat vochtige rioollucht kan binnendringen, zo bleek tijdens de SARS-epidemie in 2002. Het controleren van deze watersloten is daarom zinvol.

Eerder was al bekend dat er minieme hoeveelheden van het virus in het rioolwater zitten.

Bron(nen):   RIVM  RD