‘Zweden heeft ouderen bewust opgegeven’

Steeds duidelijk wordt dat de Zweedse aanpak niet werkt. Er gaan meer mensen dood dan in vergelijkbare landen. De uitbraak is nog altijd helemaal niet tot staan gebracht. En de beperkte lockdown heeft de economie evengoed hard geraakt.

En nu komt er bij dat het er steeds meer op lijkt dat de Zweedse overheid ouderen bewust heeft laten sterven. Dat schrijft de BBC.

Dat is althans de bewering vanuit de verpleeghuizen. Daar is bijna de helft van de Zweedse doden gevallen en volgens betrokkenen komt dat minsten ook omdat die ouderen geen kans kregen. Ook de relatief jongeren onder hen, met een behoorlijke levensverwachting kregen geen zuurstof en konden al helemaal niet naar het ziekenhuis. Ze kregen morfine tegen de pijn en gingen dood.

Latifa Löfvenberg, werkzaam op een Covid-19-afdeling in een groot ziekenhuis in de Zweedse hoofdstad, zegt tegen de BBC dat ze geen oudere patienten heeft behandeld. "Het zijn jongere mensen die in de jaren 90, 80, 70 geboren zijn."

Mikael Fjällid, een Zweedse privéconsulent op het gebied van anesthesie en intensieve zorg, zegt dat "veel levens" hadden kunnen worden gered als meer patiënten toegang hadden gekregen tot ziekenhuisbehandeling en zuurstof. 

"Het is ons niet gelukt om de meest kwetsbare mensen, de ouderen, te beschermen, ondanks onze beste bedoelingen", gaf premier Stefan Löfven vorige week toe.

De vraag is of er een plan zat achter het laten sterven van 'dood hout'