Coronachef EU: Europa moet zich opmaken voor tweede golf

Een tweede coronagolf in Europa is niet langer een theoretische mogelijkheid. "De vraag is wanneer en hoe erg, dat is naar mijn mening de werkelijke vraag," zegt dr. Andrea Ammon, directeur van het Europese Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) in The Guardian.

"Als je kijkt naar de eigenschappen van het virus en naar hoe groot de groepsimmuniteit nu is in verschillende landen, die varieert van 2 tot 14 procent, dan is het virus nog steeds volop aanwezig en circuleert het veel meer dan in januari en februari. Ik wil geen doemscenario schetsen, maar we moeten realistisch zijn. Dit is geen tijd om te relaxen."

Dat is wel wat er nu bij veel mensen gebeurt. "Het begint er nu om te spannen. Wat we zien is aan de ene kant het economische probleem voor het midden- en kleinbedrijf en aan de andere kant de beperking van vrijheden van mensen om te doen wat we willen, waar we willen en met wie we willen. Dat is een behoorlijk fundamentele verandering in onze manier van leven."

Die verandering is maar moeilijk vol te houden. "Zeker nu duidelijk is dat het aantal besmettingen snel afneemt, denken mensen dat het klaar is, maar dat is niet zo, dat is zeker niet zo," benadrukt Ammon.

Bron(nen):   The Guardian