Nieuw rapport: “Veel meer doden door uitgestelde zorg dan door corona”

In Nederland zullen zeker tienduizend mensen gemiddeld tien jaar eerder overlijden. Dat staat althans in een rapport van adviesbureau Gupta, dat donderdag verscheen.

"Voor ieder sterfgeval ten gevolge van covid-19 staan veel meer doden door het uitstel van reguliere zorg", klinkt het. De onderzoekers spreken zelfs van "ongekende, disproportionele schade."

Doordat er zoveel coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen, zijn tal van andere behandelingen de afgelopen drie maanden uitgesteld. Zo nam het aantal behandelde patiënten op de afdeling cardiologie met gemiddeld 29 procent af, bij chirurgie was dat 28 procent en op afdelingen neurologie 24 procent, schrijft de Volkskrant.  

De cijfers zijn ontluisterend: het aantal kankerdiagnoses daalde afgelopen drie maanden met dertig procent, huisartsen zagen zeventig procent minder patiënten op hun spreekuur en ook cardiologen melden dat hartpatiënten massaal weg blijven.

Het leidt volgens het rapport tot een verlies van honderd- tot vierhonderdduizend gezonde levensjaren. Dat verlies zou tien keer groter zijn dan de winst die de coronazorg heeft opgeleverd.

Enige nuancering is op zijn plaats denkt gezondheidseconoom en emeritus-hoogleraar Guus Schrijvers. "Je komt er pas achter of die voorspellingen kloppen door de hoeveelheid zorg die de afgelopen maanden aan patiënten is gegeven per ziekenhuis te vergelijken met dezelfde periode in de afgelopen jaren. En door de patiënten die geen zorg hebben gekregen te volgen. Daar zitten er vast ook bij voor wie dat geen gevolgen heeft gehad," zegt hij tegen de krant.

Bron(nen):   De Volkskrant