Belgische Van Dissel: op vakantie naar het buitenland kan best

Viroloog Marc van Ranst is het Belgische wetenschappelijke gezicht van de crisis. Hij wijst in HLN, opmerkelijk, reizen naar verstandige buitenlanden niet af.

En verstandige buitenlanden zijn landen of streken waar de risico's niet groter zijn dan hier.

“Een vakantie in Frankrijk? Als het risico op besmetting niet groter is dan hier, valt dat te verantwoorden. Op voorwaarde dat zowel onderweg als ter plaatse de geldende afstands- en hygiëneregels worden nageleefd, natuurlijk.” 

Zelf blijft hij in eigen land, maar hij snapt het wel. “Tot enkele weken geleden had niemand zin in reizen. Ondertussen is ons denken over de epidemie aan het veranderen: op een bepaald moment is men de hele toestand beu, wat ook normaal is. Daarbij komt de enorme economische druk op landen waarvoor toerisme zeer belangrijk is. Gaat het om bestemmingen waar de epidemie op hetzelfde niveau zit als bij ons, dan is dat nog enigszins te verstaan.” In de traditionele vakantielanden, zoals Frankrijk, Spanje, Italie en Griekenland komt de epidemie onder controle.

"Algemeen genomen bevindt elk van die landen zich net als wij in het dalende deel van de curve. En binnen een maand zal dat nog meer uitgesproken het geval zijn, als alles tenminste gunstig blijft evolueren. Uit virologisch oogpunt kan reizen, maar dus alleen naar landen of regio’s waar de situatie epidemische zeer vergelijkbaar is met de onze. "

Bron(nen):   HLN