Gematigd sporten versterkt je immuunsysteem, maar wat is gematigd?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 28 mei 2020 om 14:53
hh 75934030
Hardlopen was nog nooit zo populair. Het is immers een van de weinige sporten die je kunt doen nu de sportscholen en -clubs dicht zijn. Volgens experts verbetert het (net als andere sporten) je immuunsysteem. Extra belangrijk in een tijd waarin het coronavirus nog altijd in de buurt is.
Mensen die regelmatig bewegen met een gematigde intensiteit hebben een beter immuunsysteem dan wie nooit sport, maar té intensieve trainingen zijn ook niet goed, leggen Tom Teulingkx (voorzitter van SKA, de Vereniging voor Sport en Keuringsartsen) en Paul Van Den Bosch (Energy Lab-coach die zowel recreatieve als topsporters traint) uit aan Running.be. Na een zware wedstrijd of work-out loop je zelfs 24 tot 72 uur erna nog een verhoogd risico op infecties.
TempoMaar hoe hard moet je dan precies hardlopen of fietsen voor een optimaal effect op je immuunsysteem? Van den Bosch: “David Nieman, de wetenschapper die het verband tussen training en een verhoogde weerstand tegen virale infecties aantoonde, definieert ‘gematigde inspanningen’ als de ‘aerobe tempo’s’. Dit zijn snelheden waarbij je nog geen significante stijging van het lactaat ondervindt. Voor wie twijfelt: dat is een inspanning waarbij je nog makkelijk kan praten. Een rustige duurloop dus.”
Gezond etenHet is daarbij wel van belang dat je gezond eet. "We raden iedereen aan, nu nog meer dan ooit, om gezond en gevarieerd te eten: 300 gram groenten per dag (ongeveer 6 soeplepels) en 250 gram fruit (zo’n 2 stuks)," aldus Teulingkx. "Mensen vragen me vaak of ze extra supplementen moeten nemen, zoals antioxidanten. Maar met de voorgeschreven hoeveelheden groenten en fruit krijg je die voldoende binnen. Vitamine D is veel belangrijker. Dat verbetert de sportieve prestaties en de immuniteit."
StressEen ander voordeel van sporten in deze tijd is dat het stress vermindert. Teulingkx: “Stress is een niet te onderschatten probleem. De angst om ziek te worden, bezorgdheid voor oudere familieleden, zorg voor kleine kinderen, thuiswerk, inkomensverlies, …Het weegt allemaal op het gemoed, waardoor de stresshormonen adrenaline en cortisol stijgen. Een korte stresspiek net voor een wedstrijd is interessant, omdat het extra energie geeft. Maar als je langere tijd stress ervaart, put je de bijnieren uit. Dat kan kwalijke gevolgen hebben: een verzwakte immuniteit, een burn-out of een terugval in de sportprestaties. Lichaamsbeweging met matige intensiteit is het middel bij uitstek om die stresshormonen te laten dalen.”
Bron(nen): Running.be (€)