‘Het is juist erg gezond om veel in de zon te zitten’

We zijn de afgelopen decennia doordrongen geraakt van het feit dat de zon slecht voor ons is. Van veel in de zon zitten kun je huidkanker krijgen. Bewezen is dat er een directe relatie is tussen blootstelling van de huid aan de zon en huidkanker. En wie wil er kanker krijgen? Dus mijden we de zon. Maar dat zou wel eens een ongezonde keus kunnen zijn. Blootstelling aan de zon is namelijk slecht voor je huid, maar erg goed voor je hart. Volgens een onderzoek van de University of Edinburgh zorgt zonlicht dat nitric oxide in ons bloed komt. Die stof zorgt voor een verlaging van de bloeddruk en verlaagt dus ook alle schadelijke effecten die verbonden zijn aan te hoge bloeddruk. De onderzoekers denken dat de heilzame effecten aanzienlijk zijn. En dat weegt vermoedelijk royaal op tegen de negatieve effecten in verband met huidkanker. In ons deel van de wereld is de kans op hart- en vaatziekten 60 tot 100 keer hoger dan de kans op huidkanker. Daar komt nog het effect van Vitamine D bij. Die stof wordt uitsluitend gevormd door blootstelling aan de zon. Vitamine D verlaagt de kans op depressies en is ook goed voor het hart. 'We denken dat de voordelen voor het hart ruimschoots opwegen tegen de nadelen voor de huid,' zegt dr Richard Weller, één van de onderzoekers tegen Medical News Today.
Kortom: meteen de zon in voor je gezondheid. Als ie schijnt ...

Bron(nen):   Runnersworld      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Buck Danny

  Meer zonlicht en daarmee een verhoogde kans op huidkanker lijkt mij niet het ideale remedie tegen het hoge percentage hart- en vaatziekten. Het is het gefabriceerde supermarktvoedsel uit doosjes en pakjes i.c.m. weinig beweging waar men zich van bewust van moet worden.

 2. grasspriet

  Huidkanker voorkom je door niet op de heetste momenten van de dag in de brandende zon te zijn. Als je verstandig omgaat met de zon is er niets gezonder dan zonlicht.

 3. Vogelbeest

  Waar het om gaat is natuurlijk UV-licht. Dat is er ook als de zon achter een wolk zit. En die wolk voorkomt huidkanker. Dus in het normale Nederlandse klimaat zorgen dat je buiten bent is prima voor je gezondheid!

  • Dennis Emmers

   Iedereen weet wanneer het genoeg is. Maar tegen beter weten in door bakken veroorzaakt DNA beschadiging en dat kan kanker in gang zetten. Die wolk voorkomt teveel UV.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 4. Anne-Marie Koenraad-Maassen

  Heerlijk genieten van de zon, maar wel verstandig. Dus niet gaan liggen bakken en niet laten verbranden!

 5. Robert Sietsman

  Beetje laat maar actueel. Voordelen voor het hart zouden opwegen tegen de nadelen voor de huid. Nou ik heb mijn twijfels als ik die zonaanbidders van eind 40 zie met hun door de zon geteisterde huid, jaar in jaar uit. Gevolg, van die lelijke pigmentvlekken en een verschrompelde/gerimpelde huid. Niets mooier dan een gave sneeuwwitte huid, of ben ik nu racistisch:) Nou dat is niet mijn intentie.

  • Dennis Emmers

   Met mate staat er ook. Gewoon regelmatig bewegen in de zon is enorm verstandig. Alleen zijn wij nederlanders iedere x spierwit in het voorjaar en moet de huid wennen. In het voorjaar is het veilig voorbruinen voor de zomerse UV waarden. En dan hoef je niet eens zeer bruin te zijn.

   (in antwoord op Robert Sietsman)

Reacties niet toegestaan