Onderzoek naar fraude ziekenhuisrekeningen

De Nederlandse Zorgautoriteit is grootschalige fraude met ziekenhuisrekeningen op het spoor. De zorgwaakhond heeft het sterke vermoeden dat ziekenhuizen peperdure rekeningen hebben gestuurd voor behandelingen en opnames die helemaal nooit hebben plaatsgevonden. RTL Nieuws kreeg inzage in een hele reeks vermoedelijk grote fraudezaken. In totaal heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de afgelopen maanden ruim 200 meldingen gekregen over foute ziekenhuisrekeningen. Waar het vaak misgaat is de zogenaamde ligdagfraude. De Zorgautoriteit noemt het voorbeeld van een man met heftige hoofdpijn. Na een foto, twee ct-scans en een kort consult bij de neuroloog blijkt er niks loos. Hij wordt naar huis gestuurd met een recept voor de simpele pijnstiller aspirine. Voor de scans, foto en consulten, had het ziekenhuis rond de 1000 euro mogen declareren. Maar het factureert zes keer zoveel: 6000 euro, onder andere voor een ziekenhuisopname met overnachting, terwijl de patient helemaal nooit in het ziekenhuis heeft overnacht. Sterker nog: hij stond na anderhalf uur weer buiten.

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Ach ja, dan weten we tenminste waarom de premies aldoor alleen maar stijgen.

  Het is een ziek systeem.
  Ze zouden hier net zo moeten doen als in Japan. Daar krijgen artsen betaald naar het aantal patiënten dat ze genezen. Dat is een heel ander verhaal.

  • John

   Lijkt me ook link. Dan brengen ze je in kritieke toestand met de ambulance aan de SEH ingang. Ziet het er heel beroerd uit, laten ze je gewoon buiten staan, te veel risico op een verliespost.

   (in antwoord op grasspriet)
   • grasspriet

    Lol – zou kunnen maar persoonlijk denk ik dat ze er dan veel harder aan zullen trekken om je gezond te krijgen. Krijgen ze wellicht een vette premie 😉

    (in antwoord op John)
 2. Gert Jonkhans

  Gewoon een kopie van de rekening die naar de verzekering ter kontrole naar de patiënt, dan haal je zo 75% van de foute declaraties er uit.

  • John

   Nog niet zo lang geleden kregen we (kreeg ik) zelf de rekeningen die ik dan moest declareren bij de verzekeraar. Als ik weet dat ergens een luchtje aan zit geef ik een signaal. Iedereen? Ik in elk geval wel, uiteindelijk vind je alles in de premies terug.

   (in antwoord op Gert Jonkhans)
 3. Dead Silence

  Ik ben een keer van mijn stokje gegaan. Moest dag in ziekenhuis blijven. Kosten 4800 euro???

 4. John

  Het trieste is dat me dat nou niet eens verbaast.
  Ach, als Bulgaren hier ongestoord mogen frauderen van Weekers, dan kun je het de ziekenhuizen niet verwijten, die doen er ook nog wel iets goeds mee (mogen we hopen).

 5. Diablue

  Oplossing is aanstaande…..

 6. Paulraw

  Ah de VU ,een keer daar geweest op de immunologie-poli,had gesprekje van half uur met verpleegkundige of ik mee wilde doen met een erfelijk onderzoek.Ik had geen interesse,zou er nog over nadenken,niets meer mee gedaan.
  Eind van het jaar mijn afschriften gekregen van de zorgverzekering UMC,1500 euro gedeclareerd voor gehele erfelijk onderzoekstraject.Of ik maar even mijn volledige eigen bijdrage wilde betalen.Bel verzekering (letten toch op doelmatigheid zeggen ze).Ik mocht het zelf uitzoeken met de VU.
  Gedaan,financiële administratie deed moeilijk .Brief met aankondiging van mij dat eea doorgestuurd ging worden naar Kassa en Trosradar deed wonderen .Het geld werd binnen 2 weken al braaf weer teruggestort bij de verzekering.Eigen bijdrageroof door corruptie bij de VU ging niet door.Niet alleen de verzekeringen worden geplukt ,ook de eenvoudige burger betaalt mee via zijn eigen bijdrage.

Reacties niet toegestaan