Duizenden Nederlanders bestelden coronatest online, maar hoe betrouwbaar is de uitslag?

Duizenden Nederlanders hebben zelf een coronatest gekocht om erachter te komen of ze het virus al hebben gehad. Het RIVM waarschuwt nu dat er een flinke foutmarge zit op de tests.

Voor de tests die door verschillende bedrijven online worden aangeboden moeten mensen hun bloed opsturen om het te laten onderzoeken op antilichamen. De meesten zullen daarvoor zelf bloed prikken in hun vinger. Daarna is het enkele dagen wachten op de uitslag. De prijzen voor zo'n test variëren van 44,50 euro tot 70 euro.

Het RIVM waarschuwt nu voor de aanzienlijke foutmarge van de tests. Volgens het instituut is de kans 25 procent dat je ten onrechte een positieve uitslag krijgt, waardoor je denkt dat je het virus hebt gehad. Dat kan als gevolg hebben dat je je minder aan de maatregelen gaat houden, terwijl je nog wel steeds vatbaar bent voor Covid-19.

Arts-microbioloog Jean-Luc Murk, die deel uitmaakt van de Nederlandse Taskforce Serologie, raadt mensen dan ook af om dergelijke tests online te kopen. "Want er zitten onbetrouwbare tests en labs tussen. Als consument is het heel lastig om dat onderscheid te maken. Wat heb je aan een test als je niet weet of de uitslag klopt?”

Bron(nen):   RTL Nieuws